APOKALYPSA - Michael D. O'Brien

80-901876-1-7

8,80 €

Porovnať

„Dosiahnuť uspokojenie vo všetkom vyžaduje túžbu nemať nič. Poznať všetko vyžaduje túžbu nepoznať nič. Stať sa všetkým vyžaduje túžbu nebyť ničím. Aby si sa stal tým, čím nie si, musíš ísť cestou, na ktorej nie si.“ (sv. Ján z Kríža, Výstup na horu Karmel) Keby ste sa ma spýtali na najlepšie beletristické dielo, bez zaváhania by som zaň označil túto knihu. Michael D. O`Brien v nej v istom zmysle kráča po duchovných stopách iných veľkých literátov: J. R. R. Tolkiena a G. K. Chestertona. Nakoniec, obaja ho evidentne ovplyvnili – aj preto sa autor rozhodol prelúskať najhlbšie otázky ľudskej duše formou napínavého a dobrodružného románu.

Román Apokalypsa, ktorý je literárnym spracovaním eschatologického námetu zo Zjavenia sv. Jána, je priam nabitý silným duchovným posolstvom a hlbokými myšlienkami, ktoré nútia človeka zamyslieť sa a možno aj navrátiť k prameňu Pravdy. Je skutočným extraktom bohatosti a múdrosti tisícročnej židovsko-kresťanskej tradície. No predovšetkým je posolstvom absolútnej lásky a dobra. Toto posolstvo je pritom jednoduché a ľahko dešifrovateľné pre každého čitateľa, ktorý je schopný vnímať dobro a krásu. Táto jednoduchosť sa nádherne snúbi so širokým vzdelaním autora, ktorého dejinné, filozofické, teologické, literárne a vôbec umelecké narážky sú na každom kroku a náročnému čitateľovi poskytujú zároveň intelektuálny pôžitok najvyššieho stupňa. Krištáľovo čistým kameňom-jaspisom je pritom odhaľovanie krás karmelitánskej a františkánskej mystiky, ktorým je dielo presiaknuté.

Samotný dej je vlastne nenáročný: Svet odhodil vieru v Boha a oddal sa viere v človeka, a tak sa rúti do katastrofy pod vedením pseudospasiteľa, ktorým je nový európsky prezident vystupujúci v polohe vládcu sveta. A, samozrejme, má víziu nového človeka: Človeka, ktorý je sám sebe spasiteľom a mierou všetkých vecí, človeka, ktorý sa odľudšťuje v absolútnom podliehaní pôžitkom a odmietaní utrpenia. Netreba ani dodávať, že tento pomýlený a utopický ideál je pre mnohých lákavý.

Vydavateľ: Triality spol. s r.o.
Rok vydania: 1998
Počet strán: 335
Jazyk: český
Vydanie: prvé
Väzba: pevná s prebalom
Stav: ako nová

Odporúčané produkty

Product successfully added to the product comparison!