JEZUITA JUDr. FRANTIŠEK PAŇÁK SJ - František Neupauer

978-80-8257-005-5

21,40 €

Apoštol Košíc

Popis produktu

Varovanie: Posledný produkt na sklade

Porovnať

František Paňák bol jezuitský kňaz, kritik komunistického režimu a politický väzeň aj publicista. Pracoval s mládežou v Bratislave a býva označovaný aj ako apoštol Košíc a východného Slovenska. Zborník predstavuje životné osudy predsedu slovenského študentského spolku Detvan v Prahe a v záznamoch ŠtB evidovanej "nepriateľskej osoby".

Jeho životný príbeh začína v Oravskom Podzámku v roku 1908. Pokračuje štúdiom na slovenských i francúzskych gymnáziách, kde sa stretáva napr. aj s perzským šachom Mohammadom Rezá Pahlaví. V Prahe získava titul JUDr. a neskôr pôsobí ako organizačný referent v Matici slovenskej v Martine. V roku 1938 zanecháva dovtedajší spôsob života a nastupuje do noviciátu Spoločnosti Ježišovej (jezuiti). Ako mladý jezuita vplýval aj na formáciu mladého študenta gymnázia, neskoršieho lekára Silvestra Krčméryho v meste pod Urpínom (Banská Bystrica). Neskôr pôsobil ako kňaz v Handlovej i v Bratislave.

František Paňák je považovaný za jednu z najvýraznejších osobností metropoly východného Slovenska v časoch normalizácie. Nazývajú ho Anjelom, či Apoštolom Košíc. Svojimi postojmi ovplyvnil viacero osobností, zvlášť kňazov košickej diecézy, no rovnako aj rehoľníkov a rehoľníčky, laikov i politikov.

Vydavateľ: Ústav pamäti národa
Rok vydania: 2023
Počet strán: 327
Jazyk: slovenský
Formát: väčší
Väzba: viazaná väzba (pevná)
Stav: nová

Odporúčané produkty

Product successfully added to the product comparison!