JOZEF KLUCH – znievsky rodák, nitriansky biskup - František Koníček

978-80-972459-1-7

10,00 €

(1748 – 1826) pamätnica

Popis produktu

Varovanie: Posledný produkt na sklade

Porovnať

Biografická črta vydaná pri príležitosti 190. výročia úmrtia nitrianskeho biskupa.

Jozef Kluch sa narodil v roku 1748 v Kláštore pod Znievom a pomerne skoro osirel. Rozhodol sa pre štúdium teológie a filozofie, ktoré ukončil na Trnavskej univerzite, kde neskôr pôsobil aj ako profesor. Postupne zastával viaceré významné cirkevné funkcie, až bol v roku 1808 vymenovaný za nitrianskeho biskupa.

Podrobnosti zo životnej púte Jozefa Klucha ponúka práve spomínaná pamätnica, ktorá predstavuje tohoto znievskeho rodáka ako teológa, učenca, dobrodinca, milovníka umenia, kultúry a slovenského jazyka, významného donátora a stavebníka. Kniha pútavým spôsobom prezentuje portréty Jozefa Klucha, jeho činnosť, viaceré osobné veci či dokonca umelecké predmety, ktoré počas svojho života nechal vyhotoviť a následne daroval rôznym farnostiam po celom Slovensku.

Kniha podrobne mapuje aj miesta, kde tento významný znievsky rodák pôsobil, ako aj miesto jeho posledného odpočinku. Dozviete sa v nej, aký erb používal Jozef Kluch, ako vyzeral jeho ornát, ktoré predmety či stavby v Kláštore pod Znievom boli obnovené vďaka jeho dobročinnosti…

Vydavateľ: RKFÚ Kláštor pod Znievom
Rok vydania: 2016
Počet strán: 53
Jazyk: slovenský
Formát: veľký
Väzba: V koži viazaná väzba (pevná)
Stav: ako nová
Prevedenie: titul so zlatým písmom

Odporúčané produkty

Product successfully added to the product comparison!